Roeselien Wekker
Hoofdstuk 1 Authenticiteit. Deel 1 van Succesvol presenteren? Begin bij jezelf!
Bijgewerkt op: 31 jan.
Soul Stories E-Book 2023
Succesvol presenteren? Begin bij jezelf! E-BOOK Soul Stories | Een E-book in de vorm van blogs voor bewuste professionals met ambitie die beter willen weten 'wie' ze zijn, hoe dit verbaal te maken en zichzelf te profileren vanuit intuitie en visie.

“Zeg me waar je van houdt en ik zal je zeggen wie je bent”
Paus Johannes Paulus ‖
Toen ik vier jaar was ging ik een keertje mee met een buurmeisje het zusje van een vriendinnetje van ons. Ze nam me mee naar wat toen mijn eerste balletles was. Vanaf het moment dat de juf ons vertelde dat we mochten bewegen op de muziek en we vrij waren om te springen te draaien en te fladderen wist ik dat dit was wat ik wilde doen met mijn leven.
Alles was er mooi aan, het gevoel wat het mij gaf. Dat ik in mijn ogen zinvol bezig was door op muziek te bewegen en hiermee een verhaal te vertellen. De juf die er zo mooi uitzag met haar balletschoentjes en haar doorzichtige rok. De pianoklanken en de geuren van het hout afkomstig van de vloer en de barré, alles eraan was geweldig!
Het verhaal tijdens het dansen speelde af in mijn hoofd en ik liet deze naar buiten komen door mijn lichaam in allerlei vormen te bewegen. Hoogstwaarschijnlijk deed mijn gezicht ook mee, waren mijn ogen dicht om alles beter te voelen. Misschien vormde mijn lippen een glimlach om de hoge tonen in de muziek kracht bij te zetten. Daarbij zal ik op een bepaalt moment mijn ogen hebben geopend om ze doordringend naar één punt te kunnen richten. Daarmee kon ik een bepaalde urgentie in het verhaal bekrachtigen.
In ieder geval was ik volledig in mijn element, ik dacht er niet bij na, ik reageerde op wat ik hoorde, voelde en luisterde naar mijn ‘innerlijke stem’ zonder dat het mij enige moeite kostte.
Nog belangrijker was dat ik niet bezig was met wat de buitenwereld van mij kon vinden.
Het deed me niets als iemand het niet mooi had gevonden, of niet had vinden passen of misschien zelfs wel een beetje raar. Niet alleen omdat ik pas vier jaar oud was en nog jong en bleu. Zeker ook omdat ik bewoog en handelde vanuit mijn kern, de essentie van wie ik was. Hierin kun je alleen een mate van rust en zekerheid ervaren omdat het niet is opgelegd. Jij bent zo.
Jammer vind je niet? Dat we deze autonomie en authenticiteit af en toe of soms helemaal kwijtraken gedurende ons volwassenere leven.
Stel je eens voor dat je wel weer zou luisteren naar dat gevoel van binnen, het gevoel
of die stem die jou al jaren vertelt dat wat jij wilt. Die je dagelijks, wekelijks, maandelijks of jaarlijks helpt herinneren waar je van houdt, waar jij in de ochtend je bed voor uit zou komen, heel dichtbij je staat en altijd goed voelt. Wat nu als je daar wel naar zou luisteren? Wat dan?
Wanneer je dit zou toepassen op alle facetten in je leven, dit authentiek ‘weten’, die stem, die rode draad van je bestaan. Wanneer je deze niet zou negeren maar juist zou omarmen, ben je de ster van je eigen leven! In dit eerste deel van dit boek leer ik je hoe je deze authenticiteit, autonomie kunt herkennen en telkens wanneer het jou uitkomt, kunt inzetten tijdens openbaar spreekmomenten en presentaties
Iemand raken om zo verbinding tot stand te brengen met jezelf en een ander is het werkelijk doel van communiceren. Authenticiteit is daar een groot onderdeel van. Hoe kun je iemand raken als je zelf niet weet wie je bent en dus ook niet achter je eigen worden kunt staan?
Daarom ga ik graag stap voor stap door jouw ‘zelf’ heen. Laag voor laag om daarna alle lagen stuk voor stuk maar nu bewuster en bekwamer weer op te bouwen. Dat afpellen en weer opbouwen is nodig en een van de belangrijkere onderdelen bij succesvol presenteren. Tijdens mijn opleiding tot artieste is dit een zeer fundamenteel onderdeel geweest. Tussen 1992-1997 volgde ik de hbo-opleiding tot Performing arts te Amsterdam (destijds droeg het de naam: S.A.B.A Stichting Amsterdamse Ballet Academie o.l.v. Lucia Marthas). Zonder dat ik er erg in had was dit exact wat de docenten met ons deden, ons laag voor laag afbreken om ons erna (hopelijk zorgvuldig) weer op te bouwen.
Definitie Authenticiteit
1) Echtheid 2) Eigenheid 3) Geloofwaardigheid 4) Oorspronkelijkheid
Er zijn meer dan 18 verschillende definities van authenticiteit te vinden op google. Deze vier komen het meest in de buurt van wat ik ermee wil verwoorden.
Vraag die je actief mag beantwoorden:
Wanneer jij denkt aan jouw authentieke zelf wat komt er dan bij je boven?
Wat zijn de gedachten, woorden en gevoelens die bij jou naar boven komen?
Nu kan ik me voorstellen dat je het in eerste instantie niet precies weet of dat je twijfelt of dat wat je hoort, ervaart en voelt wel echt is.
Dat je twijfelt wanneer je ernaar luistert en denkt: "dat zal het vast niet zijn, zo simpel?"
Daarom hieronder een oefening om deze eventuele twijfels bij je weg te nemen.
Inleiding oefening
Sta er even bij stil, plan een momentje op deze dag in om dit te onderzoeken en schrijf het op. Je hebt vast wel een boek of een schrift waar jij je gedachten in kwijt kunt, een dagboek of een notitieblok. Zo niet neem dan vandaag of morgen de tijd om het jezelf te gunnen een speciaal boekje voor de oefeningen en opdrachten van dit E-book aan te schaffen. Geef het ook een speciale naam en/of titel die jou inspireert om dichter bij jezelf te komen.
Zelf heb ik verschillende schriften voor verschillende doelstellingen:
Mijn ochtendpagina boekje, overgenomen van het boek The Artist ’s Way een ‘must read’ wat ik eind jaren negentig kocht en tot op heden er een is waar ik nog vaak naar teruggrijp.
Een werkboek voor mijn training en coachings
Een schrift voor mijn ideeën, plannen en inspiraties.
En een apart schrift voor het uitwerken van deze plannen en hersenspinsels.
Ondanks alle moderne technieken blijf ik bij het ‘ouderwetse’ schrijven. Eerst komt er een idee doormiddel van schrijven tot stand en pas later in mijn Macbook terecht. Het is wetenschappelijk bewezen dat schrijven iets anders doet met de hersenen dan typen.
Oefening
Sta stil bij het woord authenticiteit en hoe dat op je betrekking heeft?
Denk eens terug aan je jeugd en aan de dingen die je toen leuk vond. Waar was je goed in?
Had je veel of juist weinig vriendjes of vriendinnetjes? Wat was je lievelingseten?
Schrijf alles op wat jou doet denken aan jezelf en je authenticiteit, de persoon die nog niet gevormd was door de ervaringen van het leven.
Je kunt ook zinnetjes maken die beginnen met:
Van nature was ik iemand die….
Ik hield van….
Kwaad kon ik me maken over….
Ik had passie voor…
Belangrijke in het leven vond ik…
De mooiste dagen waren de dagen wanneer ik….
Tranen liepen over mijn wangen wanneer ik…
Enzovoorts.
Leg het schrift op een vaste plek waar je het af en toe weer naar terug kunt keren.
Dit is de plek waar jij je weer kunt herinneren wie je bent en waar jouw authenticiteit ligt opgeslagen.