top of page
  • Foto van schrijverRoeselien Wekker

Hoofdstuk 2 Essentie. Deel 1 van Succesvol presenteren? Begin bij jezelf!

Bijgewerkt op: 31 jan.


Soul Stories E-Book 2023


Jouw essentie, inspiratie en passie

De periode van mijn vierde tot mijn drieëndertigste is als een grote roes voorbijgevlogen en leek als vanzelf te gaan. Niet het harde werken, ploeteren en zweten op de duizend pliés en tienduizenden tendus en pirouettes. Of later op de musical academie het ploeteren op de hoge C, de toonladders en de vreselijk oud bollige liedjes van Annie MG Schmidt tijdens de zangles. Niet bij het oefenen op mijn ‘Method acting’ een manier van acteren waarbij je put uit eigen ervaring om de emoties van destijds weer te ervaren en hierdoor echt en oprecht te kunnen spelen. Nee, dat was geen makkelijke opdracht.


Hetgeen als vanzelf leek te gaan was ‘the drive’ die ik voelde. Mijn drijfkracht die mij leidde naar dat wat ik ambieerde vanuit mijn essentie. Een carrière als artieste, op het podium, voor mensen te mogen performen en ze blij te maken door gebruik te maken van mijn talenten. De ontdekking van dans en wat het mij deed was als een gegeven, het stond als het ware vast, als een boom met dikke wortels in de grond dat ik hier iets mee wilde doen.


Mijn authentieke zelf was iemand die overal op af ging, als ik iets het interessant of leuk vond wilde ik er direct meer van weten en er zelf iet mee doen. Vanuit mijn authentieke zelf ben ik ook een persoon die vrij wil kunnen bewegen, letterlijk de ruimte nodig heeft en altijd de vrijheid wil voelen te gaan en te staan waar ik dat wil. Het podium voelt tot op de dag van vandaag als een heerlijke jas die mij perfect past.


Bovenstaande drie alinea’s hebben ermee te maken dat ik op dat moment niet met mijn hoofd dacht maar vanuit mijn intuïtie handelde. Mijn intuïtie die mij vertelt wat ik ‘moet’ doen als ik een leeg vel papier en een stel kleurpotloden tot mijn beschikking heb. Mijn intuïtie vanuit mijn essentie gedreven die altijd weet wat juist voor me is. Je denkt dan niet je doet!


Passie of drijfkracht is dat wat vrijkomt wanneer je handelt vanuit je essentie en er dus naar hebt geluisterd.Hoe kun je op je vierde jaar weten wat je de rest van je leven wilt doen?

Behalve dan wanneer je door iets wat hoger is dan jezelf wordt gedreven. Je hogere zelf die jou vertelt wat het is waarvoor jij hier op aarde bent. Iets wat groter is dan jijzelf, tot uiting gekomen in dat stemmetje in je hoofd die tegen je praat. Dat stemmetje kan ook iets anders zijn zoals een gevoel in je buik of bij je hartstreek die je ervaart, een dieper weten. Sommige mensen horen geen woorden en voelen ook niet direct iets maar zien wel beelden en tevens kan het een combinatie zijn van alle drie.“Jouw geweten heeft het altijd geweten, je bent alleen vergeten” Roeselien Wekker

Regelmatig ontmoet ik nieuwe trainees in mijn trainingen die blijven hangen en weerstand vertonen wanneer ik begin over het woord passie, essentie of zelfs misschien als ik het zo voel het woord hogere zelf. “Dat klinkt zo zweverig” krijg ik regelmatig terug en hierdoor niet verder komen. Het woord essentie/ je hogere zelf betekent voor hen iets wat niets te maken heeft met presteren en presenteren. Zakelijk zijn, geld verdienen, beter onderhandelen, jezelf profileren, iets beter verkopen, iemand overtuigen en meer van dit soort leerdoelen is vaak de reden waarom zij zich opgeven voor mijn presentatietrainingen.


Echter, communicatie heeft maar één doel en dat is iemand te raken. Verkopen is natuurlijk ook een vorm van communiceren. Je kunt pas een product verkopen wanneer iemand geraakt is door jouw verhaal. Ook deze ‘koude zakenlui’ ervaren passie, al is de passie wellicht geld verdienen dan nog is het een passie en drijfkracht. Dat is voor hen de reden waarom ze elke dag weer hun bed uit komen. Als jij enthousiasme voelt voor een onderwerp of idee of visie pikt een ander dat op. Dat is wat er wordt bedoeld met spreken vanuit passie.


Definitie van passie: Sterk gevoel van liefde voor. Hartstochtelijk, hartstocht.

Definitie drijfkracht: Aandrijfkracht, stuwkracht, motor, motivatie


Het kan zijn dat jij tegen iets van jezelf aanloopt, dat je wel passie ervaart maar niet goed weet hoe ‘het werkt’, wat het is en of je er iets mee wilt doen? Daarom is het belangrijk dat ik ook jouw essentie en hogere zelf erbij toe laat in dit hoofdstuk.


Nooit eerder was ik schrijfster, wellicht ben ik het nu nog steeds niet. De woorden die in mijn hoofd dwalen schrijf ik op en dus ben ik op dit moment een schrijfster maar ik ben natuurlijk bovenal een menspersoon op aarde door middel van mijn lichaam en geest. Daarnaast is mijn hogere zelf, mijn ziel de ‘motor’ die mij drijft, soms bewust en dan weer volledig onbewust. De toetsen op het toetsenbord van mijn Macbook zijn het middel om tot het schrijven van dit boek te komen. In het hoofdstuk ‘Wat ben jij?’ ga ik verder in op de drie eenheid lichaam, geest en ziel en hoe deze altijd samenwerken. Je ziel, je hogere zelf vormt hierin de ultieme basis van alles wat jij kunt bedenken, al weet en voelt dat jij in essentie bent. Je ziel is dus altijd leidend aan jou als mens. Je ego kan daar alleen vaak wel anders over denken.


Om jezelf te kunnen presenteren naar buiten in de hoedanigheid dat jij je de beste versie van jezelf bent is het noodzaak eerst te willen weten wie je bent. Om erachter te komen wie je bent zul je willen weten wat jouw passie en essentie en inspiratie is en wat jou drijft? Daarvoor moet je dieper graven dan je misschien zou willen. Want nu we volwassen zijn gaan bepaalde zaken niet meer zo makkelijk als zijnde vanzelf. De belemmeringen van onze gedachten, onze overtuigingen, de dingen die we onszelf opleggen maakt dat we regelmatig onze essentie volledig kwijtraken. Onze passie wordt een ‘moeten’ en onze drijfveer een einddoel. Eenmaal het einddoel bereikt maakt dat we weer wat anders willen zoeken en zo kan het zijn dat je blijft zoeken en afstuiven op een weg naar je volgende einddoel en vind je geen rust.


Metafoor

Een mooie metafoor die ik hiervoor bij mezelf gebruik als reminder voor de juiste mindset is:

De intercity versus de stoptrein. Voorheen zat ik altijd op de intercity naar het eindstation, daar aangekomen wist ik niet hoe snel ik weer moest instappen op weg naar het volgende eindstation. Nu ik mezelf beter ken en weet wat mij werkelijk drijft namelijk, verbinding en mensen helpen, zit ik niet meer op de intercity maar ben ik overgestapt op de stoptrein. Nu stap ik vaker dan ooit even uit op een tussen stationnetje en kijk ik goed om me heen naar wat ik zie ruik, voel en proef. Als ik alles gezien heb en denk ‘ja’ het is tijd om te gaan, stap ik weer in dezelfde stoptrein en tuf ik weer voort. Dit keer op weg naar een nieuw stationnetje waarbij ik vooral geniet van de weg ernaartoe.


Als je blijft streven naar je doelen terwijl je geniet van alle fases die je nodig hebt ze te bereiken kom je tot inzichten die je anders zou hebben misgelopen. Een leerproces kun je niet versnellen wel voeden. Er is geen ‘shortcut’ naar groei en er bestaat ook niet zoiets als pijnloos groeien. Wat wel bestaat. Is een leven die zo dicht mogelijk licht bij waar jij in essentie altijd al voor bedoeld bent. Je. Ziel die tijdloos is en zowel in het verleden, het heden als de toekomst. Leeft en het beste met je voorheeft. Luister hiernaar en elke situatie en elke uitdaging wordt makkelijker ook bij spreken in het openbaar.Een andere valkuil van onze (belemmerende) overtuigingen die ons weghouden van onze essentie is het stelselmatig negeren van onze passie, inspiratie en drijfkracht. De reden dat we ervoor weglopen zijn onze angsten, ons perfectionisme en uitstelgedrag als gevolg. Ons uitstelgedrag werkt als een bevestiging voor onze onzekerheden en tevens. Als een vicieuze cirkel. “Zie je nou wel, ik kan het toch niet”


Meer weten over Soul Stories Academy voor bewuste professionals met ambitie? Klik hier


Of over de mooie bijzondere Soul Stories Retreats te Marokko in het Atlasgebergte en de woestijn? Klik dan hier.

bottom of page