top of page
 • Foto van schrijverRoeselien Wekker

Hoofdstuk 3 Jouw flow. Deel 1 van Succesvol presenteren? Begin bij jezelf!

Soul Stories E-Book

Jouw motor dat wat jou drijft, jouw flow.Op een dag dat je in de ochtend met een goed gevoel bent wakker geworden voel je datgene wat jou drijft makkelijker. Beter gezegd, je luistert er goed naar, je intuïtie vertelt je dingen en daar speel jij bewust of misschien wel onbewust op in. Vaak staan we op de automatische piloot en kosten dingen ons niet veel moeite. Voor je het weet is er weer een week voorbij en denk je bij jezelf “waar is de tijd gebleven?”.


Op een dag dat je niet zo lekker je bed uitkomt en alles te veel lijkt te zijn is dat wat je drijft ver te zoeken. Je voelt dat het ergens is maar je kunt er niet bij. Je inspiratie is vermist. Op zo’n moment kan het verlangen ernaar extra sterk zijn en word je misschien heel boos op jezelf dat het er nu niet is, het had er toch gewoon moeten zijn?


Om dingen in het leven te kunnen bereiken, je verlangens om te zetten in ambities en acties zul je eerst willen achterhalen wat jouw drijfveer, jouw motor en flow is. Wanneer je dit beter weet kun je stappen gaan zetten. Elke stap groot of klein brengt je dichter bij datgene waarvoor jij hier werkelijk bent. Jouw lotsbestemming, hetgeen waar jij als het ware in een natuurlijke staat van zijn verkeerd. Je bent wie je bent, je beste zelf vanuit essentie gedrevenOefening voor het (her) vinden van je motor, drijfkracht en flow:


Om te achterhalen wat jou drijft en dichter bij je verlangens te komen en er goed naar te kunnen luisteren is dit een fijne oefening om in ieder geval in de eerste maand dat je dit ebook als werkboek gebruikt minimaal eenmaal per week te doen. Na deze maand kun je eens in de zoveel tijd weer eens momentje pakken en deze oefening nogmaals doen. Het gaat over het reinigen van je geest en toegang krijgen tot je ziel die daar al die tijd al op je zat te wachten.


Ook als je al weet wat jouw drijfkracht en motor is veranderen dingen om je heen en binnenin jou continue. Dat heeft te maken met de energetische vibraties. Jij, de stoel, geluiden, collective thema’s zoals ons huidige bestaan met Covid 19, en jouw gedachten, alles heeft een vibratie en een energieniveau die invloed uitoefent op jouw algehele zijn. Als jouw gedachtes zijn veranderd veranderen jouw drijfveren met je mee. Dus ook voor wie al meer gedaan heeft op het gebied van persoonlijke ontwikkeling is deze oefening een fijne schoonmaak beurt eens in de zoveel tijd.


Daarbij helpt het je straks heel goed in je voorbereiding naar je presentaties toe. Nogmaals alles vibreert en als jij je goed wilt voorbereiden op spreken in het openbaar wil je de juiste innerlijke drive meegeven en niet de verkeerde, toch?


Benodigdheden:

· pen

· stilte

· schrijfblok

· eventueel rustgevende muziek en fijne sfeer (bv wierook en kaarsjes)


Deze oefening is met tijdslimiet, vertrouw op mij dat ik hier bewust om vraag. Zorg dat je een stopwatch hebt die af kan gaan of zet een rustgevend muziekje op met een duidelijk tijdslimiet, stel dit in op +/-10 minuten.


Deel 1


1. Sluit je ogen en ga met je voeten op de grond zitten op een stoel of kruk. Zorg dat je rustig met je rug tegen de leuning kunt leunen of houd je rug rechtop. Neem eerst een moment van stilte je voelt zelf wel aan wanneer je genoeg stil bent geweest en je je ogen weer kunt openen om erna direct te starten met schrijven op papier. In de stilte denk je aan een moment in je leven dat je heel erg kwaad werd of een moment waar jij het gevoel had dat jouw onrecht werd aan gedaan. Wat was de achterliggende gedachte bij dit verdriet of deze boosheid. Probeer het moment her te beleven en neem hier even de tijd voor. Na een tijdje voel je het gevoel opkomen. Dit is het gevoel en zijn de woorden die je naar je drijfveren toebrengt.


Hetgeen je drive kan zijn is opgemaakt uit jouw belangrijke waarden, waarden zoals:

 • Beloning/ Geld

 • Macht/ invloed

 • Kennis/ groei

 • Creativiteit

 • Sociale contacten /verbinding

 • Autonomie/ onafhankelijk zijn

 • Zekerheid/ veiligheid

 • Natuur en dieren

 • En/ of andere

Schrijf alles wat in je opkomt op zonder punten, komma’s of mooie volzinnen. Schrijf maximaal 5 minuten of tot de wekker gaat.


Deel 2 niet met tijdslimiet


2. Van wat er nu op papier staat ga jij je bedenken wat de dingen zijn waar jij blij van wordt. Concrete dingen zoals wat je lekker of leuk vindt maar ook wat je belangrijk vindt in het leven. Onderstreep een aantal kernwoorden uit je zonet opgeschreven tekst en neem de gedachten aan de dingen waar je blij van wordt met je mee.


Hoe kun je dit voor jezelf omzetten naar dingen die jij nog wilt doen in je leven? Maak dit zo concreet mogelijk. Dus niet: “mensen helpen.”

Maar wel: “ik wil mensen naar het volgende niveau helpen.”

Niet: “succesvol zijn.”

Maar wel: “ik wil iets opzetten die mens, dier en natuur weer samenbrengt.”


Laat je vooral door jezelf verassen zonder oordeel naar jezelf toe of wat andere van je zouden kunne denken. Jij bent alleen en veilig te denken en verlangen en doen wat jij wilt!


Deel 3

3. Giet de zojuist ge-trechterde tekst nog een keer in de trechter en breng het nu terug tot 5 zinnen. Verwerk in elke zin in ieder geval een van de onderstreepte woorden. Dat kan iets zijn in de trant van:

 • Ik wil aan het eind van mijn leven kunnen zeggen;

 • Ik was iemand die….

 • Ik geloof dat…

 • Het leven is 1 grote les en mijn taak is om….

 • Wat ik in de wereld zie is dat ... en wat ik ga doen is...

Kijk eens hoe helder het nu al voor je is waar jouw hart op dit moment van overloopt en waarom jij doet wat je doet maar ook misschien laat wat je laat door bepaalde overtuigingen en onzekerheden die je voelde tijdens de oefening. Deze onzekerheden zijn ook van grote invloed op je lotsbestemming en zielsmissie en of je deze wel of niet durft te(her)vinden.

Dat wat je nu hebt opgeschreven is de fundering van wie jij bent en deze persoon neem je overal mee naar toe. In sociale contacten, in een zakelijke setting en in jouw innerlijke wereld. Je externe en interne dialogen zijn als je dichter bij je essentie komt altijd met elkaar verbonden alleen nu bewuster een dus meer helpend. Alles wordt nu makkelijker nu je dit beter wet.


Neem dit mee in gedachten bij het spreken in het openbaar, dat is jouw boodschap en visie en zal een ander ook raken, tenminste degene die daar gevoelig voor is, jouw bloedgroep.


Meer weten over Soul Stories Academy voor bewuste professionals met ambitie? Klik hier


Of over de mooie bijzondere Soul Stories Retreats te Marokko in het Atlasgebergte en de woestijn? Klik dan hier.

bottom of page