top of page
  • Foto van schrijverRoeselien Wekker

Inleiding van Succesvol presenteren? Begin bij jezelf!

Bijgewerkt op: 31 jan.

Soul Stories E-Book


Een E-book in de vorm van blogs voor bewuste professionals met ambitie die beter willen weten 'wie' ze zijn, hoe dit verbaal te maken en zichzelf te profileren vanuit intuitie en visie.

‘Het leven is als een podium en jij bent de artiest en tevens het publiek die jou bekijkt’


Dit boek heb ik geschreven met één opdracht aan mezelf en dat was dat ik het alleen kon uitbrengen als ik werkelijk wist over te brengen wat mijns inziens het allerbelangrijkste is bij presenteren en spreken in het openbaar, namelijk: Jij zelf!


Wanneer je voorafgaande bij het lezen van dit boek even stilstaat bij dit weetje, dat jijzelf en jouw non verbale communicatie maar liefst 80% van je algehele presentatie beslaat en de overige 20% dan dus de inhoud is, voel je waarschijnlijk veel meer een noodzaak jezelf beter te leren kennen.


Jezelf op de juiste wijze weten te presenteren is dan opeens een geweldige uitdaging waar je misschien zelfs zin in krijgt.


Of je nu gaat pitchen tijdens een netwerkbijeenkomst, wilt speechen op een Tedtalk, een verhaal vertelt op een verjaardag, of een interactieve lezing verzorgt aan de Universiteit. Het staat of valt bij jezelf, de persoon die kan spreken vanuit eigen visie, eigen waarden intuïtie en authenticiteit.


Wereldwijd zijn er ontzettend veel presentatieboeken geschreven en veel van hen zijn vernieuwend, en verhelderend geweest. De een geeft tips over het onder controle houden van je zenuwen en de ander de 7 bouwstenen tot succes tijdens een speech. Mijn boek gaat over de juiste fundering die ervoor zorgt dat alles rondom spreken in het openbaar en presenteren, makkelijker gaat. Je voelt je hierdoor zelfverzekerd en eigenaar van je eigen verhaal in plaats van het gevoel een opgeplakt verkooppraatje te moeten brengen.

De inspiratie voor dit boek putte ik uit honderden sessies met trainees en cursisten over de afgelopen tien jaar. Eén ding kwam telkens naar voren; “hoe blijf ik mezelf tijdens mijn presentaties en spreken in het openbaar?”


Graag neem ik je mee op ontdekkingsreis naar de betekenis van het woord ‘jezelf en naar deel 2, de presentatietechnieken.


Vanuit mijn ruim twintig jaar ervaring als professioneel theater en televisie artieste tot 2010 heb ik aan den lijve ondervonden hoe lastig het kan zijn jezelf te blijven onder het toeziend oog van een vragend publiek. Hoe je weet wie je zelf bent en hoe je dat kunt blijven in elke situatie bij het spreken in het openbaar? Dat is waar ik in dit E-book antwoord op zal geven. Samen met jou halen we eerst alle lagen van het ‘zelf zijn’ los als zijnde een ui om je erna weer netjes laag voor laag en bewuster op te bouwen.Wat wil ik en wie ben ik?


Weet je nog wie je was toen je klein was? Wat waren je verlangens, waar werd je blij van? Hoe was je in de omgang, wat was je lievelingseten, kleur of geur? Waar droomde je van?


Zelf wist ik vanaf zeer jonge leeftijd wat ik wilde worden of beter gezegd, wat ik wilde doen met mijn leven. Op zeer jonge leeftijd ontdekte ik een grote passie en heb daar vanaf dat moment gericht naartoe gestreefd er iets mee te kunnen doen. Wat ik vanaf mijn vierde jaar zeker wist was dat ik later prima ballerina wilde worden.


Of wilde ik zijn wie ik al was?


Op mijn vierde ging ik een keer mee naar een balletles van een vriendinnetje. Op deze middag ontdekte ik wat ik daarvoor had gemist. Dansen en muziek! Het was mijn passie en ik wist wie ik wilde zijn, een prima ballerina.


Naast mijn passie voor dans voelde ik dat ik een creatieve persoonlijkheid was. Iemand die wilde dansen, zingen, spelen, schilderen, tekenen en schrijven.


Presenteren begint bij ‘weten wie je bent en waar je voor staat’. Het gevoel van ‘niet weten wie je bent kan een zeer beklemmend en treurig gevoel zijn. Wat zijn jouw kwaliteiten, waar word je blij van, wat is jouw visie over de wereld en jezelf? De hunkering die je voelt omdat je weet dat je hier bent met een belangrijke reden kan beangstigend en soms zelfs verlammend zijn. Daar weet ik alles van. Je voelt er is iets sluimerend aanwezig, als zijnde de rode draad van je bestaan alleen je kunt er niet meer bij of kunt er nog niet helemaal aan toegeven.


Het (her)ontdekken van je passie, je drive is je grootste goed in je leven en daarom ook bij het spreken in het openbaar. Jezelf verbaal kunnen maken aan en ander in welke vorm dan ook is een belangrijke stap in het verwezenlijken van je dromen en ambities.


Jij wilt jezelf relaxter en zelfverzekerder voelen bij het presenteren. Dan is stap 1 goed te weten wie je zelf bent en waar je passies liggen


We hebben allemaal een weg te bewandelen. Ieder in zijn eigen tempo en met zijn eigen uitdagingen en leerproces. Uiteindelijk zijn we hier in het leven dan ook om één ding te doen, en dat is: weer te ontdekken wie we al die tijd al waren.


Dit E-book schrijf ik voor iedereen die beter en/of makkelijker wil spreken in het openbaar en dit in de brede zin des woords. Spreken in het openbaar voor het geven van een lezing, verzorgen van een presentatie, een gesprek aangaan tijdens een netwerkbijeenkomst of een praatje kunnen maken op een verjaardag. Alle verhalen en oefeningen dienen één doel en dat is dat jij uiteindelijk je beste zelf kunt presenteren, je sterk en zelfverzekerd kunt voelen in elke situatie en jouw visie op jouw manier vanuit jouw talenten kunt vormgeven.


Volg mijn blogs elke week nieuwe content.


Meer weten over Soul Stories Academy voor bewuste professionals met ambitie? Klik hier


Of over de mooie bijzondere Soul Stories Retreats te Marokko in het Atlasgebergte en de woestijn? Klik dan hier.


bottom of page